Desenvolupament tecnològic per la valorització i transformació de subproductes d’escorxador de pollastre en saboritzants naturals i compostos funcionals amb potencial aplicació en productes per alimentació humana.
Projectes amb ajut DARPA – Grups Operatius 2023
Participants: TORRENT I FILLS (Líder), PAYMSA (beneficiari), LEITAT – Technological Center (OPI)
Resum del projecte
El projecte GO_UP té com a objectiu principal impulsar l’economia circular en el sector agroalimentari mitjançant la valorització de subproductes animals de pollastre (com potes, crestes, ossos, sang, vísceres, entre altres) per a l’obtenció de productes naturals i saludables per a l’alimentació humana. A través de processos tecnològics sostenibles, el projecte busca transformar aquests subproductes en saboritzants naturals i ingredients funcionals, com ara antioxidants, antihipertensius i antiinflamatoris, que es poden utilitzar en productes com brous, gelatines, salses o aliments per a persones amb necessitats especials com persones grans o esportistes.
Un aspecte clau de GO_UP és el desenvolupament de processos d’extracció específics per aconseguir ingredients amb alta qualitat nutricional i funcionalitat, aprofitant al màxim els recursos disponibles sense generar residus. Aquest enfocament de residu zero també inclou l’estudi del potencial de la fracció residual dels processos per a la seva aplicació com a fertilitzants.
El projecte no només respon a la necessitat de trobar rutes més eficients i sostenibles per a la gestió de subproductes, sinó que també promou la producció de productes alimentaris alternatius, locals i més respectuosos amb el medi ambient, contribuint així a la salut humana i al benestar animal.
Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: