SAN-PROT. Estudi de la recuperació de la proteïna en la sansa d’oli

Tornar enrere

21/01/2025

Projectes amb ajut DARPA – Grups Operatius 2023

Participants: UNIÓ ORIGEN, SCCL (Líder), ANDRÉS PINTALUBA, SA (beneficiari), INGREDALIA, SL (beneficiari), ANIMAL DATA ANALYTICS, SL (contractat), INNOVACC (coordinador), EURECAT (OPI)

Resum del projecte


L’increment previst de la demanda de proteïna per al 2050, juntament amb les pressions mediambientals derivades de la producció animal, planteja un escenari insostenible. Aquesta situació destaca la necessitat d’una transició proteica, que consisteix a substituir les proteïnes animals per alternatives obtingudes de fonts vegetals, algues, fongs, insectes o carn cultivada. Un dels reptes més destacats és la variabilitat en la qualitat nutricional de les proteïnes alternatives, derivada dels processos d’extracció i de la font original, especialment en etapes crítiques de la vida, com el creixement i l’envelliment.

El projecte SAN-PROT aborda aquesta problemàtica mitjançant el desenvolupament de noves fonts de proteïnes alternatives derivades de subproductes agrícoles, com la sansa, que contribueixen a la sostenibilitat ambiental. A més, proposa un enfocament multidisciplinari, col·laborant amb diferents entitats per garantir solucions innovadores que optimitzin els recursos existents. El projecte també busca reduir la dependència de la soja com a font proteica en l’alimentació animal, millorant així la sostenibilitat de la producció animal. La garantia de la qualitat nutricional serà una prioritat, avaluant especialment els productes destinats a consumidors en etapes crítiques de la seva vida.

L’objectiu principal de SAN-PROT és valoritzar el residu d’extracció de l’oli d’oliva, conegut com a sansa, com una nova font de proteïna per a diverses aplicacions. Per assolir aquest objectiu, el projecte estableix els següents objectius específics: identificar i caracteritzar el contingut i perfil proteic de la sansa obtinguda de dues varietats d’oliva; estudiar la recuperació, concentració i aïllament de la proteïna mitjançant tres processos diferents: extracció per solvents, hidròlisi enzimàtica i fermentació en fase sòlida; caracteritzar la proteïna recuperada i, finalment, avaluar la qualitat proteica de la proteïna de sansa en formulacions de pinso per a porcs, amb l’objectiu de demostrar els beneficis d’aquesta proteïna en la dieta dels garrins, millorant els paràmetres productius i contribuint a una indústria porcina més sostenible.

Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per:

Pressupost total
134.150,59 €
Total import de l'ajut
108.839,16 €
magnifiercrossarrow-left
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram