Realitzat amb èxit el webinar d’INNOVACC sobre: Innovació en equips / Sensors pel sector Agroalimentari carni

Tornar enrere

20/11/2024

El passat dia 15 de novembre INNOVACC va realitzar un webinar amb la participació de sis empreses sòcies del clúster:

  • AKO Electromecànica, S.A.L.
  • Nadico Industrial Management, S.L.
  • MAPEX Manufacturing Software Solutions, S.L.U.
  • Infoporc, S.L. – OPP Group
  • CT Ingenieros de Catalunya, A.A.I, S.L.
  • PRODEN GROUP – Projectes i serveis integrals d’enginyeria, S.L.

Aquí us deixem un resum de cada presentació:

  • Solucions per la monitorització de la cadena del fred

AKO ofereix solucions tecnològiques innovadores per a la gestió i control avançat de càmeres de fred, amb eines connectades al núvol que milloren l’eficiència energètica, redueixen costos operatius i optimitzen el manteniment i la conservació dels aliments.

Entre les seves innovacions destaca l’Akocore Advance, un sistema intel·ligent que optimitza els desglaços només quan es detecta gel, evitant desglaços innecessaris. Això permet estalviar fins a un 37,7% d’energia, millorar la conservació dels productes i allargar la vida útil del compressor. A més, el sistema facilita el control remot per ajustar temperatures, programar desglaços i consultar informes des de qualsevol dispositiu.

També destaquen els sensors inalàmbrics AKODATA, que monitoritzen temperatura i humitat en temps real, i els detectors de gasos avançats AKOGAS, que identifiquen fuites amb gran precisió, contribuint a la sostenibilitat i seguretat de les instal·lacions.

Les solucions d’AKO combinen eficiència, sostenibilitat i facilitat d’ús, posicionant-se com un referent en la innovació per a càmeres de fred.

  • Digitalització i inspecció d’actius

NADICO presenta solucions innovadores basades en l’ús de drons i tecnologies avançades per a la captura i recreació de dades amb aplicacions en diversos sectors industrials i logístics. Els seus drons, equipats amb càmeres d’alta resolució i càmeres tèrmiques, permeten realitzar inspeccions externes i termografies per detectar fuites i anomalies en sistemes tèrmics, així com generar models detallats de terrenys i infraestructures.

Mitjançant la tecnologia de núvol de punts, es creen representacions tridimensionals molt precises a partir de milers de fotografies, superant les limitacions de les eines tradicionals de topografia. A més, amb el concepte de Digital Twin, NADICO ofereix rèpliques digitals exactes d’estructures físiques, tant interiors com exteriors, utilitzant escanejos làser i càmeres 360º. Aquestes tecnologies són especialment útils en tasques de supervisió, manteniment i planificació. Les solucions de NADICO garanteixen una major eficiència, precisió i versatilitat, posicionant l’empresa com un referent en la digitalització i gestió avançada d’actius.

  • La digitalització de la indústria càrnia: solucions per l’anàlisi de dades i la millora en la presa de decisions

Mapex va presentar la seva plataforma MES, una solució digital avançada que permet gestionar i controlar de manera integral els processos productius en el sector carni. Aquesta eina, modular i flexible, cobreix aspectes essencials com la recollida automatitzada de dades de producció, el control de qualitat, la traçabilitat dels productes, la integració amb dispositius IoT i la planificació òptima de les ordres de fabricació.

A més, ofereix un sistema de supervisió en temps real que permet analitzar indicadors clau com l’eficiència en el consum de recursos, les mermes i la productivitat. La integració amb equipaments automatitzats, com mescladores o dosificadores, aporta dades precises que es visualitzen a planta per facilitar la presa de decisions.

La solució de Mapex destaca per millorar l’eficiència, assegurar la traçabilitat i garantir el compliment dels plans de qualitat, contribuint a una gestió més eficient i global de les fàbriques del sector carni

  • FarmTwin, una eina per ajudar el canvi de model de producció

FarmTwin, creat per OPP Group, és un sistema innovador que utilitza la tecnologia de bessons digitals per gestionar granges porcines. Basat en la metodologia BIM, crea una representació virtual detallada de la granja per optimitzar processos i monitoritzar operacions en temps real. La solució integra dades de sistemes com ventilació, temperatura, humitat, alimentació i subministrament d’aigua, millorant l’eficiència i reduint malbarataments.

FarmTwin utilitza analítica predictiva i prescriptiva per anticipar problemes i proposar accions per optimitzar recursos. Inclou intel·ligència artificial per detectar anomalies i simular escenaris. A més, compta amb un simulador de motors per fer proves sense afectar el funcionament de la granja. Aquest sistema millora la gestió de granges, permet la predicció de problemes i solucions personalitzades, i ajuda a reduir costos i impacte ambiental. Tot i els reptes en la recollida de dades, FarmTwin representa una solució revolucionària per al sector, posicionant-lo com a líder en digitalització i benestar animal.

  • Digitalització de plantes productives i la simulació de processos intralogístics

CT Enginyers ha presentat l’ús del bessó digital per transformar els processos industrials, creant representacions virtuals de sistemes per modelar, simular i optimitzar operacions segons les necessitats dels clients. Aquesta tecnologia millora l’eficiència, flexibilitat i adaptabilitat de les empreses, reduint costos i temps de posada en marxa.

El bessó digital s’aplica en àrees com la simulació del transport intern, la programació remota de robots, i l’adaptació de línies de producció a mixes més variats. Permet realitzar ajustos en temps real i reduir els temps de desplegament mitjançant la programació prèvia de PLC i HMI.

Els beneficis inclouen major eficiència, precisió, automatització avançada i flexibilitat per adaptar-se a canvis del mercat. CT Enginyers destaca que la seva adopció serà clau per a la modernització industrial, permetent una producció més intel·ligent, eficient i sostenible en un futur automatitzat i competitiu.

  • Innovació en la implantació segura de AGV en entorns industrial: PRODEN GROUP

Proden Group ha compartit la seva experiència en la implementació d’automatitzacions com els AGV (Vehicles Automàtics Guiats) en entorns industrials, destacant la importància de gestionar els riscos associats a la introducció de noves tecnologies. L’empresa treballa des de la base de condicions laborals segures i conegudes, però reconeix que la innovació comporta la identificació i mitigació de nous riscos.

Proden Group aposta per un enfocament que combina enginyeria i seguretat, creant solucions per garantir una interacció segura entre els AGV, les persones i altres màquines. Els tres components clau per a la seguretat són la seguretat intrínseca dels AGV, la gestió de la relació entre els vehicles i els treballadors, i la integració d’aquests vehicles amb altres màquines.

Un dels majors reptes és identificar els riscos residuals i optimitzar l’eficiència dels AGV sense comprometre la seguretat. Per això, Proden Group prioritza els canvis de disseny per reduir riscos i impactes econòmics. També destaca la necessitat d’actualitzar els marcs legals per adaptar-se als avenços en IoT, ciberseguretat, IA i màquines autònomes, assegurant que els seus projectes compleixin amb la normativa vigent. Amb un enfocament en la seguretat i sostenibilitat, Proden Group es posiciona com un aliat clau per a la integració de noves tecnologies en un entorn industrial cada cop més automatitzat.

Més informació aquí.

Gravació del webinar.

Veure presentacions:

Amb el suport d’:

magnifiercrossarrow-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram