PRODISFAG. Una nova tecnologia alimentària per a persones amb disfàgia

Go back

24/04/2023

Ajuts a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat per a Projectes de Clústers 2022.
Línia 2: Ajuts per a PROJECTES D’INNOVACIÓ. Estudi de viabilitat.

Project description:
La disfàgia és un trastorn que afecta l’habilitat per a empassar. És freqüent en pacients neurològics, ja sigui a conseqüència de lesions o disfunció del sistema nerviós central (SNC), lesions en els nervis, en la unió neuromuscular o en el múscul. En altres casos, es presenta a conseqüència de l’acció d’uns certs fàrmacs que poden precipitar o agreujar una dificultat preexistent a l’hora de deglutir.

Així doncs, el tractament dels pacients que pateixen disfàgia ha de basar-se en un abordatge multidisciplinari, mitjançant la interacció dels diferents professionals corresponents a l’objecte de discussió, i una eina de treball fonamental n’és la modificació de la textura dels aliments.

A més, quan parlem de disfàgia no es pot deixar de banda a les persones que realitzen una tasca d’acompanyament als pacients, alguns gent formada però, en molts casos familiars directes dels primers. Facilitar els processos d’obtenció de comestibles aptes no només incrementa la qualitat de vida d’aquelles persones afectades per la disfàgia, també permet a aquelles persones que en prenen cura gaudir de més temps, menys preocupació i alliberar-se de part de la càrrega de treball addicional que suposa fer-se càrrec d’una persona gran.

Fins ara, les contribucions que trobem al facilitament de la tasca nutritiva en pacients disfàgics es basen en l’elaboració de plats nous i l’adaptació de receptes tradicionals, centrades en aconseguir una textura adequada per a la ingesta segura d’aquests pacients i facilitar la incorporació dels nutrients bàsics que, sovint es troben en aliments complicats d’empassar i els pacients no consumeixen, causant problemes de malnutrició, debilitat immunitària, mancança de vitamines i trastorns per falta de iode o anèmia, entre altres.

Objectiu:
El projecte està plantejat com un estudi per a persones amb disfàgia, trastorn de la deglució, un símptoma associat a una gran varietat de malalties neurològiques i té el propòsit principal d’estudiar la viabilitat de desenvolupar un producte per a facilitar la ingesta de nutrients essencials per a persones amb disfàgia. L’alimentació és una activitat essencial per a tenir una bona qualitat de vida, i les persones amb disfàgia la viuen com a una experiència especialment traumàtica. Dins de l’ampli espectre de persones que cursen amb aquest símptoma neurològic, escollir aquelles persones i perfils més adients per a participar en el projecte serà un dels principals reptes, sumat al desenvolupament d’una primera gamma d’uns 10-15 productes. Al llarg d’aquest projecte, es realitzaran tasques d’identificació dels perfils potencialment més beneficiosos per a la tecnologia que s’ha ideat, es realitzaran els desenvolupaments industrials que pertanyin a una primera fase tècnica i es duran a terme unes jornades de tasts del aliments per part dels usuaris amb els que treballem.

PARTICIPANTS: Associació Clúster Salut Mental de Catalunya, Institut Pere Mata SA, Preparados Aditivos y Materias Primas SA, Sequàlia, INNOVACC (no coordina).

With the support of

Total budget
95.832,77€
Total amount of aid
58.706,01€
magnifiercrossarrow-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram