VECOLI. Sensor virtual d’E.coli mitjançant intel·ligència artificial per minimitzar els riscos de realització d’aigua regenerada en industria alimentària

Tornar enrere

08/02/2024

Ajuts a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat per a Projectes de Clústers 2023

Ajuts per a PROJECTES DE REFORÇ COMPETITIU EMPRESARIAL

Descripció del projecte:

La indústria càrnia té una important rellevància econòmica però és a la vegada un sector amb un ús intensiu d’aigua per a un gran nombre dels seus processos, alguns amb vinculats amb el processament de l’aliment però molts d’ells relacionats amb neteja i sense contacte directe amb la carn.

La reutilització d’aigua planteja un marge de millora important per disminuir el consum d’aigua d’un sector tan rellevant com el carni i millorar la seva resiliència i competitivitat, en l’escenari actual de canvi climàtic (cal considerar que en el moment de presentació del projecte la majoria del territori català es troba amb restriccions del consum d’aigua per a ús industrial de fins el 25%, degut als efectes de la sequera i s’espera que els escenaris de sequera futurs seran més intensos i recurrents).

El projecte VECOLI aborda aquesta necessitat a través de la proposta d’un sensor virtual per determinar de manera fiable i en continu la concentració a l’efluent tractat del microorganisme E coli (àmpliament utilitzat com a indicador de la qualitat de les aigües tractades). Aquest sensor virtual funcionarà a través d’un mòdul d’intel·ligència artificial alimentat a partir de series temporals de dades preses directament a l’efluent per sensors estàndard.

Els beneficis de la utilització del sensor virtual són la rapidesa de les anàlisis (al ser immediat, mentre que els mètodes tradicionals de laboratori triguen hores a donar resultats) i la fiabilitat. Aquesta immediatesa en l’obtenció de resultats permetrà demostrar que els criteris de seguretat en el tractament d’efluents d’indústria càrnia són els estipulats en tot moment, superant les barreres legals per a la reutilització d’un recurs tan crucial actualment com és l’aigua, en una indústria en tant de pes a Catalunya com és la càrnia.

Participants:

  • Adasa sistemas, S.A.
  • Matadero Frigorífico de Aviñó, S.A.
  • INNOVACC Clúster català de la carn i la proteïna alternativa
  • Catalan Water Partnership    

Veure presentació del projecte realitzada en el webinar de Projectes INNOVACC del dia 15 d’abril de 2024.

Amb el suport d’

Pressupost total
98.034,44 €
Total import de l'ajut
73.525,83 €
magnifiercrossarrow-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram